Grgosova špilja i poučna staza Otruševec

Grgosova špilja i poučna staza Otruševec
Dana: 
1

Grgosova špilja - nalazi se na početku sela Otruševec, 5 km od Samobora. Špilja ima dvije dvorane, a visinska razlika od ulaza do dna iznosi 19 m. Špilja je dugačka oko 30 m i bogata je sigama. Kroz nju je izgrađen put i postavljena je električna rasvjeta. Na ulazu su vrata, a ključ je u gostionici '' Špilja '', vlasnika Josipa Grgosa, koji je - kopajući kamenje za gašenje vapna - 1973.god i otkrio špilju. Bogatstvo sigama (stalaktitima i stalagmitima) pridonijelo je da Grgosova špilja ( najljepša špilja sjeverozapadne Hrvatske) već 1974.god. bude proglašena zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode.

 

Poučna staza ''Otruševec'' , prvi objekt takve vrste u Hrvatskoj, izgradilo je 1990.god., ekološko društvo Samobor. Na dužini od 2 km smješteno je 9 točaka: poljoprivreda, šuma, selo, vidikovac, vinograd, ponikva, puhaljka, Grgosova špilja, vapnenica, koje su obilježene i opisane prigodnim tekstom na pločama. Staza se može obići za 90 min, a počinje i završava kod Grgosove špilje, odnosno u gostionici ''Špilja'' s druge strane ceste.

 

Cijena uključuje: 
prijevoz udobnim turističkim autobusom,ulaznica i razgled špilje,pedagoški nadzor učenika-2 razrednika u pratnji,pratitelja,osiguranje od nezgode,osiguranje jamčevine,troškove organizacije i realizacije izleta te PDV.
Napomena: 
Dobrovoljno zdravstveno osiguranje ili paket putnog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu moguće je zaključiti prilikom sklapanja ugovora o putovanju.U slučaju promjene elemenata kalkulacije (povećanje cijena smještaja, prijevoza, manji broj osoba od minimuma) agencija zadržava pravo promjene cijene aranžmana. U cijene aranžmana uračunat je popust za plaćanje gotovinom ili čekovima.