Grgosova špilja i špilja Veternica | terenska nastava

Grgosova špilja i špilja Veternica | terenska nastava
Dana: 
1
Noćenja: 
0
Minimalan broj plaćenih osoba: 
45

GRGOSOVA ŠPILJA - nalazi se na početku sela Otruševec, 5 km od Samobora. Špilja ima dvije dvorane, a visinska razlika od ulaza do dna iznosi 19 m. Špilja je dugačka oko 30 m i bogata sigama. Kroz nju je izgrađen put i postavljena električna rasvjeta. Na ulazu su vrata, a ključ je u gostionici "Špilja", vlasnika Josipa Grgosa, koji je - kopajući kamenje za gašenje vapna - 1973. god i otkrio špilju. Bogatstvo sigama (stalaktitima i stalagmitima) pridonijelo je da Grgosova špilja - najljepša špilja sjeverozapadne Hrvatske - već 1974. god. bude proglašena zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode. ŠPILJA VETERNICA - 1979. godine zaštićena zakonom kao geomorfološki spomenik prirode. Ulaz u špilju se nalazi na nadmorskoj visini od 320 m. Ukupna duljina do sada istraženih kanala iznosi 7128 m, a dužina glavnog kanala iznosi 2622 m. Za posjetitelje je uređeno prvih 380 metara špilje. Veternica je svojom duljinom četvrta po redu špilja Hrvatske, a najduža u sjevernoj Hrvatskoj. Značajno je arheološko i paleontološko nalazište kao i poučni primjer krških pojava. U špilji takođe prebiva desetak vrsta šišmiša. Pozornost javnosti na tu špilju prvi puta svraća 1889. godine Dragutin Gorjanović Kramberger. POUČNA STAZA "OTRUŠEVEC"- prvi objekt takve vrste u Hrvatskoj, izgradilo je 1990. god. Ekološko društvo Samobor. Na dužini od 2 km smješteno je 9 točaka: I. - poljoprivreda, II. - šuma, III. - selo, IV. - vidikovac, V. - vinograd, VI. - ponikva, VII. - puhaljka, VIII. -Grogosova špilja, IX. - vapnenica koje su obilježene i opisane prigodnim tekstom na pločama. Staza se može obići za 90 min, a počinje i završava kod Grgosove špilje, odnosno u gostionici "Špilja" s druge strane ceste. PLAN IZLETA; Polazak ispred škole u 8 sati. Vožnja udobnim turističkim autobusom do špilje koja se nalazi na početku sela Otruševac u blizinin Samobora a koja je i dobila naziv po svom pronalazaču pa je stoga i nazvana GRGOSOVA ŠPILJA. Razgled spilje uz stručno vodstvo. Nakon razgleda nastavljamo šetnju poučnom stazom Otruševac. Kraća pauza. Nastavak vožnje autobusom do južnih obronaka Medvednice i PONIKVI. Slijedi polusatna šetnja do planinarskog doma GLAVICA. Kraća pauza zatim sastanak s vodičem PP te nastavak šetnje do spilje VETERNICA. Razgled uz stručno vodstvo. Nakon razgleda ispunjavanje radnih listića «viđeno-naučeno». Po želji moguće je organizirati ručak (uz doplatu) u planinarskom domu Glavica. Predviđeni povratak ispred škole po dogovoru.

Cijena uključuje: 
prijevoz turističkim autobusom, turističkog pratitelja, ulaznice i vodstvo za špilje, pedagoški nadzor djece – učitelji u pratnji, osiguranje od nezgode i jamčevinu, roškovi organizacije i realizacije izleta te PDV.
Napomena: 
Osiguranje: Dobrovoljno zdravstveno osiguranje ili paket putnog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu moguće je zaključiti prilikom sklapanja ugovora o putovanju. Napomena: u slučaju promjene elemenata kalkulacije (povećanje cijena smještaja, prijevoza, manji broj osoba od minimuma) agencija zadržava pravo promjene cijene aranžmana. U cijene aranžmana uračunat je popust za plaćanje gotovinom ili čekovima.